Sayın Üyemiz,
Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 167. maddesinin birinci fıkrasının 8/d bendi ile 4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında 2009/15481 sayılı Kararın 86. maddesi kapsamında numunelik eşya ve model olarak serbest dolaşıma sokulan eşyaya gümrük vergilerinden muafiyet uygulanmaktadır. Yine aynı Kararın 126. maddesinin birinci fıkrasının (a/5) bendi çerçevesinde, Gümrük Kanununun 167. maddesinin birinci fıkrasının 8/d bendi kapsamı numunelik eşya ve modellerin gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerinin takip edilip sonuçlandırılmasında, posta idaresi ile Bakanlığımızca belirlenen koşulları taşıyan hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler dolaylı temsilci olarak yetkili bulunmakta olup 127. maddesi gereğince posta idaresi ve hızlı kargo firmalarınca verilen bu hizmet karşılığında gümrük müşavirliği, ordino, terminal, ardiye vb. isimler altında ilave ücret alınmamaktadır.
TİM’den alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıya atıfla, firmaların ihracat süreçlerine konu etmek üzere ithal etmekte oldukları ve numune niteliği taşıdığı yönünde beyanda bulundukları bazı eşyanın gümrük işlem süreçlerinde yaşandığı ileri sürülen sorunlar, üretim proseslerinde kullanılmak üzere getirilen ve numune niteliği taşıdığı beyan edilerek ithal edilmek istenilen prototip bazı eşyanın ithalinde karşılaşılan sorunlar ile firmalar adına gelen numunelik eşya ve modellerin gümrük işlemlerinde karşılaşılabilecek diğer sorunların asgariye indirilmesini teminen, numunelik eşya ve model ithalatında gerek gümrük idareleri ve gerekse firmalar açısından tereddütleri gidermek ve uygulamada birliği sağlamak, özellikle numunelik eşya ve model ithalatı en yoğun olan sektörler için objektif kriterler belirlemek üzere yapılacak çalışmanın çıktıları doğrultusunda ortak bir çalıştay yapılması planlandığından bahsedilmektedir.
Bu çerçevede, başta tekstil ve konfeksiyon, deri ve deri mamulleri, otomotiv, elektronik, kimya ve ilaç sektörleri olmak üzere ithale konu eşyanın numunelik eşya ve model olma özelliğinin tespitine ilişkin olarak;
- Birliğimize üye firmaların sektörlerinde kullandıkları numune tanımının her bir sektör bazında belirlenmesi,
- Söz konusu tespitte adet, ağırlık, uzunluk, hacim vb. ölçü birimleri bazında üst limit belirlenip belirlenemeyeceği,
- Ölçü birimlerinin belirlenmesinin mümkün olması durumunda, sektör/eşya bazında ticaretin gereklerine uygun olarak numune tanımının yapılması ve numunelik eşya ve model olarak kabul edilebilecek üst limitlerin neler olması gerektiği
hususlarında Birliğimize üye firmaların sorun, görüş ve önerileri dikkate alınarak Genel Sekreterliğinizin konsolide çalışmasının ekte yer alan tablo formatında 27 Temmuz 2023 Perşembe günü mesai bitimine kadar İDMİB Sektör Şubemize ve [email protected] adresine iletilmesi hususunda gereği arz olunur.
Saygılarımızla,