DEZDEM Projesi

                                                                                                              

Proje adı:

                Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) DESİP, Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu İle İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Projesi, içerisinde yer alan DEZAVANTAJLI KİŞİLERİN DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE MESLEKİ EĞİTİM YOLUYLA TOPLUMA ENTEGRASYONU PROJESİ (DEZDEM)

Projenin genel hedefi:   

                Dezavantajlı kişilere deri ve deri ürünleri sektöründe mesleki eğitim vermek yoluyla bir mesleki beceri edindirilerek sosyal entegrasyonlarının ve istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasına ve işgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılmasına katkıda bulunmaktır.

Projenin özel hedefi:

               İnsan Kaynaklarının geliştirilmesi Operasyonel Programı doğrultusunda, İstanbul'da sosyal yardım alarak yaşayan veya herhangi bir mesleki becerisi bulunmayan / sosyal olarak dezavantajı yüksek kişilerin (uzun süreli işsizler de dahil olmak üzere) deri ve deri ürünleri sektöründe eğitimleri yoluyla istihdam edilebilirliklerini ve topluma entegrasyonlarını artırmak ve bu sektörde çalışan sanayicilere yapılacak bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları ile de dezavantajlı kişilerin bu sektöre girmelerini kolaylaştırmaktır.

Hedef Grubu:

               Kursiyerler, dezavantajlı gruplar arasından, İstanbul'da deri ve deri ürünleri sektörünün yoğun olarak bulunduğu Zeytinburnu, Tuzla, Başakşehir (İkitelli), Güngören ilçelerinde yaşayan kişilerden seçilecektir.

Bu kişiler;

  1. Sosyal yardım alan 18-35 yaş arası işsiz 20 erkek
  2. Yoksul ve yoksulluk riski altında bulunan 18-35 yaş arası 20 işsiz birey (kadın/erkek)
  3. 18-35 yaş arası 10 işsiz kadın
  4. 18-35 yaş arası 10 ortopedik bedensel engelli birey

Proje Faaliyetleri:

               Bilinçlendirmeye yönelik faaliyetleriyle dezavantajlı kişilerin işgücü piyasasına girişlerinin önünde yer alan engellerin kaldırılmasına, dezavantajlı kişilerin işgücü piyasasındaki durumu hakkındaki bilginin arttırılmasına çalışılacaktır.

                 İşgücü piyasasında dezavantajlı kişiler ve özel itina gösterilmesi gereken gruplara yönelik ayrımcılığın tüm biçimleri yok edilmelidir. İşyerinde önyargı ve ayrımcılık bertaraf edilmelidir. Bu amaçla DEZDEM Projesi çerçevesinde sosyal diyalogu teşvik etmek, dezavantajlı grupların problemleri hakkında farkındalığın artırılması ve onların işgücü piyasasından dışlanmasıyla sonuçlanan ayrımcılıkla mücadele edilmesi için bilgilendirme toplantıları düzenlenecektir.

                DEZDEM engellilerin işgücüne katılımını ve istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla deri sektöründeki mesleklere yönelik bir kurs programı geliştirmektedir. Böylece engellilerin bireysel becerileri, mevcut potansiyelleri ve fonksiyonel kapasiteleri ortaya çıkacaktır.

                DEZDEM sosyal yardım alan/işsiz/genç ebeveyn kadınların da işgücüne katılımını ve istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla kurs sürecinde 0-6 yaş grubu çocuklarının kurs merkezine en yakın kreşlerde bakımlarının yapılması için çalışmalar yapmaktadır.

Beklenen sonuçlar:

                Deri sektöründe saraciye imalatçısı (seviye4), sayacı (seviye3), deri/kürk hazır giyim (seviye4) ve deri işlenti operatörü (seviye4) mesleklerinde 60 kişinin eğitilmesi, mesleki yeterlilik sınavında başarılı olmuş adaylardan en az 45 kişinin Mesleki Yeterlilik (MYK) Belgesi alması ve bunlardan en az 25'inin istihdam edilmeleri sağlanacaktır.  

Proje Süresi: 12 ay

Destek Programı: ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI (ÇSGB) Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu Ve İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı (DESİP)

Proje sahibi: İSTANBUL DERİ VE DERİ MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (İDMİB)

Ortaklar: TÜRKİYE DERİ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ (TDSD)

Proje İştirakçileri: TÜRKİYE AYAKKABI SANAYİCİLERİ DERNEĞİ (TASD)

                               TÜRKİYE DERİ KONFEKSİYONCULARI DERNEĞİ (TDKD)

İrtibat Bilgileri:

DEZDEM PROJE OFİSİ

Çobançeşme Mevkii Sanayii Cad. Dış Ticaret Kompleksi B Blok Kat:5

Yenibosna / Bahçelievler İstanbul Türkiye

TEL: 0212 454 05 95

E posta: [email protected]

Fax: 0212 454 07 15

İlgili Fotoğraflar

PAYLAŞ