Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek Projesi-Anket Çalışması Hk.

Sayın Üyemiz,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan yazıya göre; Avrupa Birliği'nin aday ve potansiyel aday ülkelere yönelik hibe mekanizmalarından biri olan Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Programının II. Dönemi  kapsamında Bakanlığımızın (Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü) Nihai Faydalanıcısı olduğu ve 3 yıl sürecek olan "Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş  Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek Projesi"nin sözleşmesi imzalanmış olup proje 07 Şubat 2022 tarihinde resmi olarak başlamıştır.


Söz konusu proje ile Ülkemiz genelinde daha verimli kaynak ve atık yönetimine de katkıda bulunan döngüsel ekonomiye geçişi teşvik etmek, Avrupa Birliği Döngüsel Ekonomi Paketi doğrultusunda Türkiye'nin döngüsel ekonomiye geçişte kurumsal ve teknik kapasitesini güçlendirmek, Ülkemiz şartlarına uygun kapsamlı bir ulusal strateji ve eylem planının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.


Projenin "AB Döngüsel Ekonomi Paketi ile Türkiye Bağlamının Karşılaştırılması" konulu 1.1. Faaliyeti kapsamında, detaylı bilgilerin toplanması ve paydaşların görüş ve önerilerinin alınmasına yönelik pazar araştırması ve kurumsal ziyaretler yapılmasına ilişkin çalışma yer almaktadır. Yürütülecek çalışmada; Paydaşların döngüsel ekonomi strateji ve uygulamaları açısından durumlarının, mevcut ve potansiyel katkılarının, gereksinimlerinin, vb. belirlenmesi, Paydaşların Türkiye'nin döngüsel ekonomiye geçiş süreci ve politikaları ile ilgili görüş ve önerilerinin belirlenmesi, Türkiye bağlamında döngüsel ekonomiye geçişin çevresel, ekonomik ve sosyal fayda ve zorlukları, özellikle kaynak verimliliğine, atık önleme ve azaltımına, yeni iş ve yatırım fırsatlarına, tek kullanımlık plastiklerin azaltılması, sıfır atık, endüstriyel simbiyoz, vb. süreçlere katkıları hakkında paydaşların görüş ve önerilerinin alınması, Türkiye'nin ulusal ve sektörel bazda döngüselliğinin Eurostat Malzeme Akış Muhasebesi (MFA) metodolojisine uygun olarak hesaplanabilmesi için mevcut verilerin ilgili paydaşlardan temin
edilmesi, eksik verilerin tespit edilerek bundan sonraki süreçte döngüsellik hesaplarının sistematik olarak yapılabilmesine yönelik altyapının oluşturulmasının sağlanması hedeflenmektedir.

 

Bu çerçevede üye firmalarımızın vereceği bilgi, görüş ve öneriler Proje için önem arz ettiğinden söz konusu proje için Bakanlık tarafından hazırlanan ve ekte yer alan Genel Değerlendirme ve Pazar Araştırması Anketi'nin doldurularak [email protected] adresine iletilmesi hususunu bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

EK: GENEL DEĞERLENDİRME VE PAZAR ARAŞTIRMASI ANKETİ